• Od PENB k úspěšnému prodeji nemovitosti: Strategie pro maximální hodnotu vaší nemovitosti

 

Od PENB k úspěšnému prodeji nemovitosti: Strategie pro maximální hodnotu vaší nemovitosti

PENB není jen byrokratický hon za nicneříkajícím písmenem. Označuje energetickou náročnosti budovy, která může výrazně ovlivnit prodejnost i následný život v nemovitosti. Jak? A proč přesně může být PENB klíčový jak pro prodejce, tak i pro kupce? Pojďte si přečíst vše, co potřebujete, pokud nemovitost prodáváte a co si pohlídat, když ji kupujete.

Energetická náročnost budovy ukazuje, kolik energie rodinný či bytový dům potřebuje pro svůj provoz (vytápění, ohřev teplé vody, osvětlení a další energetické potřeby). Oficiální dokument, který tuto náročnost znázorňuje, pak nazýváme průkaz energetické náročnosti budovy, neboli PENB. Čím nižší energetická náročnost je, tím méně energie budova spotřebovává, a tím “dřívější” písmeno v abecedě si vyslouží.

Chystáte se prodávat nemovitost? Téměř jistě si pro ni budete muset PENB zařídit. Chystáte se nemovitost koupit? S energetickou třídou A ušetříte na provoz, ale na koupi si pravděpodobně budete muset připravit více peněz; v případě energetické třídy G přesně naopak.

Průkaz energetické náročnosti budovy při prodeji nemovitosti

Hodláte prodat svou nemovitost? Pak vám Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií přikazuje zařídit jí PENB. Energetickou třídu budovy totiž musíte uvést už v inzerátu, ale pokud byste si ji měli tendenci vymyslet, stejně vás to dožene. PENB má prodávající povinnost předložit kupci, a to ještě před uzavřením kupní smlouvy. Jakkoli obcházet tento zákon se vám ale nemusí vyplatit – nedodáním energetického průkazu riskujete pokutu až 200 000 Kč.

Existují však situace, kdy se z povinnosti PENB při prodeji vyvléknete. Které to jsou?

  • Prodáváte objekt o rozloze < 50 m2
  • Prodáváte chalupu (či jinou stavbu) určenou pro rodinnou rekreaci
  • pokud objekt přechází z jedné osoby na druhou formou dědictví, darování;
  • přechodem práv z osoby na osobu (při převodu bytu bytového družstva na budoucího vlastníka);
  • u objektů uvedených do provozu před rokem 1947 s písemným souhlasem kupujícího, že nepožaduje průkaz a objekt neprošel změnami na obálce budovy většími jak 25%.

Ve všech ostatních situacích PENB mít musíte – a to i v případě, že se prodej organizuje v rámci insolvenčního řízení.

Energetický průkaz při prodeji bytu

Prodáváte vaši bytovou jednotku? I v tom případě PENB potřebujete, nicméně za účelem jeho získání kontaktujte majitele budovy, ve které se váš byt nachází. Povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy při prodeji bytu tedy existuje, ale spadá na bedra vlastníka domu či společenství vlastníků jednotek.

Přestože se na první pohled může zdát, že se jedná pouze o dokument, který po nás bezdůvodně vyžaduje stát, opak je pravdou. Z PENB plynou výhody jak pro prodejce, tak pro kupce. Jaké?

3 hlavní výhody PENB pro prodejce

  • Zvýšíte tržní hodnotu své nemovitosti. Ty s lepší energetickou třídou jsou pro kupující atraktivnější. Vy si tak můžete nastavit vyšší cenu a těšit se také rychlejšímu prodeji.
  • PENB je skvělý marketingový nástroj. V dnešní době lidé chtějí ušetřit na energiích, co to jen jde – a není se samozřejmě čemu divit. Pokud je k tomu navíc možnost být ekologický, jde o výborný bonus. Energetická účinnost se zkrátka stala důležitým faktorem, proto můžete PENB využít jako efektivní marketingový nástroj pro rychlejší prodej za vyšší obnos.
  • Vyhnete se opletačkám se zákonem. Jako prodejce jste v ČR povinní při prodeji předložit PENB. Splněním této povinnosti se vyhýbáte možným právním komplikacím.

Přestože vytvoření PENB představuje pro prodejce počáteční náklady, tyto výhody mohou tyto náklady výrazně převážit a přispět k úspěšnému a hladkému prodeji nemovitosti.

3 hlavní výhody PENB pro kupujícího

  • Nekupujete zajíce v pytli, resp. děláte informované rozhodnutí. PENB poskytuje kupujícím podrobné informace o energetické účinnosti a spotřebě nemovitosti, což jim umožňuje udělat lépe informované rozhodnutí.
  • Můžete předvídat náklady na energie. Vyšší energetická účinnost znamená obvykle nižší náklady na energie. Vstříc úspornému životu!
  • Máte větší prostor pro vyjednávání. Kupující mohou využít informací z PENB k lepší vyjednávací pozici, pokud energetická účinnost není na ideální úrovni.

Průkaz energetické náročnosti budovy vám tedy poskytuje důležité informace o nemovitosti, a zároveň vám pomáhá dělat lepší a udržitelnější rozhodnutí s ohledem na jejich dlouhodobé náklady a ekologický dopad.

Autor článku

eprukaz.cz

O autorovi

Pomáháme vám šetřit energii, a tím i vaše peníze – už od roku 1997. Náš tým zkušených energetických specialistů a auditorů vám zpracuje Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) rychle, levně a kvalitně.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku
TOPlist